Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014

Η Αρπαχτή

Αρπαχτή: (ουσ.) το απρόσμενο, γρήγορο και ευκαιριακό κέρδος. Συναντάται σε πολλές μορφές.
Χαρακτηρίζεται από το σύντομο τέλος και το μεγάλο αναλογικά όφελος που επιφέρει. Όταν γίνεται αντιληπτό αυτό και από τις δύο πλευρές (του δότη και του δέκτη) βαίνουν όλα καλώς. 
Όμως το τέλος που έχει οριστεί από την αρχή της συμφωνίας πρέπει να τηρηθεί. Όχι σαν το πρωινό ξύπνημα που να αρνείσαι να βγεις έστω για 5 λεπτάκια ακόμα από τη ζεστασιά του παπλώματος και να παρατείνεις τη παραμονή σου σε αυτό. Κάθε φορά για λίγο ακόμα, κάθε φορά που σου δίνεται η ευκαιρία.

Η αρπαχτή λοιπόν παιδάκια μου είναι κάτι κακό! Όταν σας δίνεται η καραμέλα της αρπαχτής θα λέτε όχι στον κύριο που σας την προσφέρει και θα τρέχετε πίσω στο δρόμο των ονείρων σας και της καθημερινότητάς σας. Η αρπαχτή μπορεί να φαίνεται αθώα - ποιον έβλαψε άλλωστε μια καραμελίτσα? - είναι όμως κάλτσα διαόλου. Γιατί θα γλυκαθείς και θα θέλεις και άλλη καραμέλα. Όμως αυτή τη φορά θα είσαι εσύ αυτός που απλώνει το χέρι και μάλιστα για να ζητήσει. 

Έτσι όπως θα σου δημιουργηθεί η επιθυμία για μια ακόμα καραμέλα θα παρεκλείνεις από το δρόμο σου, από τους στόχους, τα θέλω σου και το πρόγραμμά σου. Ήξερες και πριν τη δοκιμάσεις πως υπάρχουν καραμέλες στον κόσμο, δεν ανακάλυψες ξαφνικά την Ατλαντίδα. Αλλά αυτή σίγουρα θα ναι διαφορετική από όλες όσες έχεις γευτεί. Ακόμα και έτσι, δεν παύει να είναι κάτι μικρό που σε γλυκαίνει και βλάπτει τα δόντια σου. Δεν είναι η καραμέλα αυτό που πραγματικά θες, μην χάνεις το χρόνο σου μαζί της. 

Όταν δίνεις το χρόνο σου σε πράγματα που δεν σε ενδιαφέρει το μέλλον τους χαραμίζεις τη ζωή σου. Αναλώνεσαι σε καταστάσεις περίπλοκες, που βαίνουν αρνητικά και αναρωτιέσαι τι έφταιξε, ενώ είχες αποφασίσει εξ' αρχής να μην δώσεις ιδιαίτερη σημασία. Και χάνεσαι. Βγαίνεις να προσπαθήσεις για κάτι που δεν ήθελες από την αρχή, αλλά όταν ΄το πράγμα έχει προχωρήσει και έχεις αφιερώσει χρόνο, έχει αποκτήσει αξία για σένα - όχι αυτό καθ' αυτό, ο χρόνος που διέθεσες. Και προσπαθώντας για αυτό που δεν ήθελες, ξεχνάς τι πραγματικά ήθελες. Και χάνεσαι. 



Για αυτό σας λέω παιδάκια μου, ο πειρασμός είναι μόνο η αρχή του κακού. Σας προτείνω δοκιμάστε και αφεθείτε σε αυτόν. Θολώστε το μυαλό σας και τη θέλησή σας, χάστε τον εαυτό σας. Και όταν μια ωραία πρωία βαρεθείτε με τα παιχνίδια του μυαλό σας και ξεκινήσετε να συνθέτετε τα κομμάτια σας ξεκινώντας από το απλό "Θέλω να κοιμηθώ και άλλο?". Τότε θα ξυπνήσετε μονομιάς.