Παρασκευή, Μαΐου 15, 2015

Αυτοί που μας εμπνέουν

Όλα στη ζωή μας είναι αφορμές.

Στη ζωή μας βρισκόμαστε στη θέση του σκηνοθέτη. Εμείς επιλέγουμε και το σεναριάκι, λίγο πολύ. Σίγουρα πάντως επιλέγουμε τον πρωταγωνιστή στο εργάκι της ζωούλας μας. Έτσι όπως είναι όλα μικρά και ανούσια, εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας άνθρωποι συνοδευόμενοι από σκέψεις και συναισθήματα και δίνουν νόημα και αξία στις στιγμές μας τις μικρές. 
Αυτές είναι οι αφορμές. 
Ας πούμε το πάρτι της Δήμητρας ή της Μαρίας ήταν η αφορμή για να κατέβεις Αθήνα, ενώ η γιορτή της Μαρίνας η αφορμή για το νησί. Αν δεν ήταν αυτές δεν θα έμπαινες στο κόπο να κάνεις το ταξίδι. Ίσως πάλι να μην δημιουργούταν ποτέ η ευκαιρία αυτή για να πας σε αυτά τα μέρη, την εμπειρία θα έχανες.

Έτσι και η Εμπειροσυλλέκτρια είναι πολύ τυχερή.
Φρόντιζε από μικρή να χει μια αρχή: να μην εμποδίζει τον εαυτό της από την πληθώρα επιλογών και να μην χάνει κάποια ευκαιρία. Ευκαιρία για βλακείες, ευκαιρία για ταξίδια, ευκαιρία για εξόδους κτλ κτλ.
Είναι πολύ τυχερή λοιπόν, γιατί στη ζωούλα της τη μικρή, που μέτρια της αρέσει αλλά την ικανοποιεί, είχε πολλές ευκαιρίες! Και τις άρπαξε όλες! Γιατί ήταν έτοιμη για όλα. 
Και ταξίδια, και βλακείες, και εξόδους, και πάρτι και έρωτες και αγάπες και φιλίες και όλα. 

Αρπάζοντας λοιπόν κάθε ευκαιρία ..

Ώπα πρέπει να πούμε και κάτι άλλο. Η Ελένη, ο manager της Εμπειροσυλλέκτριας, την αφήνει ελεύθερη να πράττει ότι θέλει, αλλά με μία προϋπόθεση: δεν γουστάρει μισοδουλειές. Οπότε ή θα το κάνει καλά ή καθόλου. 

Ας συνεχίσουμε.
Αρπάζοντας λοιπόν κάθε ευκαιρία, και δίνοντας τον (καλύτερο) εαυτό της σε αυτή -σαν τελειομανής που είπαμε παραπάνω- δίνει και ξαναδίνει για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί κάθε φορά.

Έτσι λοιπόν, έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής σχέσεις που καλά κρατούν στους τυφώνες των χρόνων και έχει χαράξει για τα καλά τις ζωές αυτών που την ενέπνευσαν.
Έχει πάρει αφορμή από όλα αυτά για να φανερωθούν κομμάτια του εαυτού της, στους άλλους και στην ίδια.
Έχει αγαπήσει, έτσι λέει τουλάχιστον, και έχει πονέσει, έτσι δείχνουν τα σημάδια της τουλάχιστον, και έχει ξεχάσει τίποτα. Τίποτα. Όλα μαζί της τα κουβαλάει.

Όλες οι εμπνεύσεις της είναι συνδεδεμένες η μία με την άλλη. Όλα συνδέονται στη ζωή της με σημεία αναφοράς αυτά που χει κάνει για τους ανθρώπους που την ενέπνευσαν. Μια γραμμή, όχι ευθεία, σίγουρα όχι ευθεία. Είναι πολλά τα σημεία στο χάρτη, πιο πολύ με μουτζούρα μοιάζει, ορισμένα λάθος και βίαια τα πράττει. Μα και πάλι, και αυτά δικά της είναι.

Έτσι λοιπόν, αυτούς που μας δίνουν αφορμή να κάνουμε πράγματα τους αγαπάμε πάντα, άσχετα με το πόσο τους ξέρουμε. Γιατί εκείνη τη στιγμή δίνουμε τον εαυτό μας, ένα κομμάτι του, λίγο από τα λεπτά που είμαστε ακόμα ζωντανοί. Τους αγαπάμε γιατί χάρη σε αυτούς προσθέτουμε ακόμα κάτι στο εργάκι μας. Μία σκηνή παρασκηνιακά ή χαλαρά και άλλοτε με αυλαία. Όλα τα αγαπάμε γιατί όλα δικά μας είναι, και γιατί το ένα οδηγεί στο άλλο. Γιατί η μία σκηνή θα διαδεχθεί την άλλη και θα φτάσουμε κάποια στιγμή σε κάτι σημαντικό για να ειπωθεί και να αποτυπωθεί, σε κάτι που θα μας έχει εμπνεύσει.

Διάλεξε αυτούς που θα σου δώσουν τις καλύτερες. Όχι τις καλύτερες στιγμές τους, αλλά τις καλύτερες αφορμές να κάνεις κάτι διαφορετικό, να ανακαλύψεις τον κόσμο τους και τον δικό σου μαζί. Πάρ' τους από το χέρι και αφήσου ολοκληρωτικά, ζήσε την εμπειρία, τη στιγμή. Δημιούργησε άλλη μια ιστορία από αυτές που λέμε με μια μπύρα και ένα τσιγάρο στο χέρι.
Νιώσε για λίγο αθάνατος.